Siirry sisältöön
Pepén juuriruisleivällä on pitkät perinteet yli 120-vuoden taakse

Pepén 120-vuotias juuriruisleipä

Pepén juuriruisleipä valmistetaan vanhoja perinteitä kunnioittaen. Resepti on yli 120-vuotta vanha.

Juuriruisleivän tarina alkoi Kuoringan rannalta Häyrylahdesta, jossa Mikon isomummo valmisti ensimmäisen ruisleivän perinteisen reseptin mukaan yli sata vuotta sitten. Leivän sydän oli taannoin sen juuri, joka oli aina peräisin edellisestä leivästä.

Ukki lämmitti aina suuren leivinuunin. Samalla mummo valmisti leipätaikinan puutiinussa ja antoi sen turvota. Kun uuni oli lämmin, mummo leipoi 12 leipää ja laittoi ne kiviuuniin paistumaan. Kun leivät olivat valmiita, ukki leikkasi niistä puukolla siivuja ja tarjosi niitä meille lapsille syötäväksi kirnuvoin kera. Tämän jälkeen mummo laittoi tiinupangon kuivamaan uunin päälle, jonka pohjalta seuraavat leivät sitten valmistettiin aiempaan juureen.” Mikko muistelee.

Leipää ei vain valmistettu, vaan se oli koko perheen yhteinen projekti. Lapset saivat osallistua leipomiseen ja odottivat innolla hetkeä, jolloin pöydälle nostettiin lämmin ja tuoksuva leipä kirnuvoin kera.

Nykyään Pepessä leivotaan ruisleipää samaa perinteistä reseptiä kunnioittaen. Vaikka leivontaprosessi on hieman modernisoitunut, säilyy juuri silti vanhanaikaisena muistona menneiltä ajoilta.

Nytkin jätetään aina vähän juurta, josta tehdään seuraavat leivät. Raski tehdään edellisenä päivänä. Eli se on sitä juurta, joka tuo leipään syvän maun ja ainutlaatuisen rakenteen. Lämmintä vettä, juuri, vähän ruisjauhoja, liina päälle ja jätetään käymään. Siitä tehdään sitten seuraavana päivänä leipä lisäämällä loput raaka-aineet”, Mikko kertoo.

Pepen ruisleipä ei ole vain tuote hyllyssä. Se on tarina menneiltä ajoilta, joka elää edelleen jokaisessa suupalassa. Se on perintö, jota vaalitaan ja jaetaan sukupolvelta toiselle, ja joka saa jokaisen maistelijan ihastumaan aitoon makuelämykseen. Pepen ruisleipä on palanen historiaa, joka herää henkiin jokaisella puraisulla.

Leipää on tarjolla jokaisessa lounasravintolassa lounaan yhteydessä. Lisäksi leipää valmistetaan erikseen myyntiin jokaiseen toimipisteeseen jokaisena perjantaina.